Ett dygn på fyren

on

Fyrmästare Hjalmar Sjöholm stannade på sin post i 24 år (1917–1941). Inte en gång under den tiden lämnade han ön, inte ens för sina årliga två lagstadgade semesterveckor. På 24 år hinner man lära känna varje sten på ön. På 24 timmar finner du ro, en klassisk charktallrik och många historier.

Du startar din resa från Bergkvara gästhamn. Två kilometer ut i Kalmarsund väntar ön Garpen. Är det en vacker dag – och det har
du givetvis valt – förstår du direkt varför fyrmästare Hjalmar stannade i två decennier.

I ERNSTS FOTSPÅR
År 2009 ser en annan man öns skönhet och möjligheter. I en oerhört populär säsong av ”Sommar med Ernst”, renoverar Ernst Kirchsteiger brygghuset och inreder Andrummet (där du kanske spenderar natten). ”En av Sveriges häftigaste platser” är hans spontana betyg.
Efter programmet fick ön och fyren massor med uppmärksamhet och nya gäster strömmade till. Populariteten var välförtjänt och har hållit i sig, säger Robin Westerling som sedan den 1 maj i år driver öns servering och pensionat tillsammans med sin sambo Ann-Sofie.

LÄR KÄNNA HAVET
Havet och historien är huvudanledningarna till att besöka Garpen.
Läget här är så speciellt med havet så nära inpå. Du har vatten i alla vädersträck och högsta punkten är endast två meter över havet. Det finns givetvis inte ett rum utan havsutsikt.
När du har stigit i land och ställt av bagaget i något av de tre husen, strosar du ett varv runt ön. Lär känna klipporna och havet. Känn lugnet och finn den ro som bara havet kan ge. Ta en paus och packa upp en picknick.

GUIDAD TUR TILL HISTORIEN
Utvilade och stärkta till kropp och själ är det dags för höjdpunkten. Ett besök i fyren, 27 meter över marken. Är du förutseende, och det är du, har du beställt en guidad visning. Har du läst den här texten har du frågat extra efter Gustav Sjöholm.

Gustav är 95 år gammal, född på ön och son till tidigare nämnde fyrmäs- tare, Hjalmar Sjöholm. Han kan sin fyr med dess historier som ingen
annan. Den som själv varit med kan leva sig in i historierna som ingen bok klarar. Plocka fram detaljerna som gömmer sig i skrymslen och vrår så att du snart tror att du var med.

SKOL HUS E T SOM ALDRIG LÄRDE SIN LÄXA
En av byggnaderna som Gustav säkert kommer att berätta mer om är skolhuset. Det byggdes när befolkningen på ön uppgick till 16 stycken. Lagen angav att då ska det också finnas en skola. Lagom till att skolan stod klar hade dock lagen ändrats. Byggnaden står kvar och ger numera gäster husrum, men några elever fick den aldrig se.

MIDDAG MED SMÅTT OCH GOTT
Tidigare har öns servering drivits som ett kafé. Robin och Ann-Sofie har satsat nytt och gjort om till restaurang.
Vi håller menyn enkel, men lägger mycket kraft på kvalitet i råvarorna. Så långt det går jobbar vi med lokala leverantörer.

Välj Garpens egen charktallrik för att runda av dagens intryck. Tallriken ändrar sig efter säsong och tillgång, men har alltid en smakfull blandning av hav och land. Rökt lax, grillade revben och vällagrade ostar.

GODNATTSTUND MED SOLNEDGÅNG
Sakta sänker sig solen ner i havet. Njut av färgerna och ljuset, innan du lägger huvudet på kudden och låter havet viska dig till sömns.

Ditt dygn har snart gått men först letar du upp någon av öns hängmattor eller sittgrupper. Läser i lugn och ro eller småpratar med sällskapet. Ett dopp eller två hinner du säkert med också.

Med havsluft i lungorna och ro i sinnet kan du konstatera att Hjalmar inte var fel ute när han stannade här år efter år. På återseende Garpen tänker du när båten åter lägger till i Bergkvara.