5 Naturliga favoriter

den

Från ekplanteringar för svenska flottans räkning till ryska fångar och stenar som för otur med sig. Från tomtar och troll till ostkakor och rödkullor. Oavsett historien och människorna som skapat den är det alltid nära till naturen.

SOM PÅ EMILS TID
Hur gör man en småländsk ostkaka? Det lär inte vara så svårt som många nog tror att få den där krämiga kornigheten, smaken av
mandel och den lätt brungräddade ytan. Men det kräver förstås kunskap, och mycket mjölk. I Åsens by kan man prova att baka sin egen traditionsenliga smålandsdessert. Här har klockan vridits tillbaka till år 1900 för att visa hur livet på landet kunde te sig då. Byn består av tre gårdar med relativt orörda odlings- marker, omgärdade av slingrande gärdsgårdar. Jorden brukas så långt som möjligt som förr, i samspel med djur av gamla svenska lantraser som rödkulla (ko), göingeget, dalapälsfår och ölandshöns. Just mat och smaker är en ny satsning i byn, och vill man ta i ordentligt finns möjlighet till en rejäl och traditionell stortvätt
i brygghuset.

BÅDE VINDRUVOR OCH HJORTRON
Den som rest på motorvägen mellan Gränna och Jönköping har knappast undgått den storslagna naturupplevelsen mellan de branta bergen och Vättern. Miljön här är så ovanlig att Östra Vätterbranterna, som området kallas, nyligen utsetts till biosfärområde av FN-organet Unesco. Variationen i vegetation och flora är unik, med olika klimatzoner och Vätterns läge som gör området till en mötesplats för olika arter – här växer exempelvis både vindruvor och hjortron – ”lite Frankrike och lite Norrland”, som någon uttryckte det. I biosfärområdet ligger Visingsö som en gång var Sveriges makt- centrum. Där växer fortfarande ekar från den plantering som inleddes för den svenska flottan i mitten av 1800-talet, virke som marinchefen lär ha avböjt så sent som på 1970-talet när Domänverket undrade.

JOHN BAUER NATURMÅLAREN
Målningarna av mystiska troll, jättar, riddare och prinsessor gjorde John Bauer till en älskad sagokonstnär – mest känd för illustrationerna till ”Bland tomtar och troll”. Uppvuxen i Jönköping återkom han ständigt till södra vätterbygden, där han vandrade i skogen med sitt skissblock. Johan Bauer var bara 36 år när han tillsammans med sin familj omkom i en båtolycka på Vättern utanför Ödeshög 1918. Familjen är begravd i Jönköping – skogarna som inspirerade honom finns kvar att besöka och fantisera kring, kanske under en ”trolsk” båttur utanför Gränna.

MYSTIK I KALMARSUND
Kanske är det ensliga läget en förklaring till att Blå Jungfrun varit enormt mytomspunnen i många generationer. Det är hit påskkäringarna sägs flyga på sina kvastar och ett antal skepp lär ha förlist vid ön på grund av besvärliga vindar. Delar av ön har slipats nästan strömlinjeformade av inlandsisen och stenlabyrinten är omskriven av Carl von Linné redan i mitten av 1700-talet.
Sommartid erbjuds dagsturer från Oskarshamn och Byxelkrok – men plocka inte med dig några stenar från Blå Jungfrun, det sägs föra otur med sig. Varje år får Oskarshamns kommun in stenar från turister som ångrat sig och de transporteras tillbaka till den mystiska ön i Kalmarsund.

RYSKA ANOR
Remmalagen på Visingsö har en dramatisk historia. Under Karl XIIs tid i början av 1700-talet fanns över 2 000 ryska fångar i borgen strax intill hamnen. I Ryssland satt jägarna rygg mot rygg när de jagade med häst och vagn, och det tros vara förklaringen till
att traditionen fick fäste på Visingsö – där den stannat och blivit ett självklart inslag. Förboka en färd eller hoppa på vid färjorna i hamnen – Remmalagen erbjuder olika turer över ”öa”. Hur det gick med de ryska fångarna? Jo, jul- natten 1718 brann Visingsborg. Karl XII hade stupat strax tidigare, och fångarna fick helt enkelt återvända hem.